Βασιλιάς Κάρολος: Φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας (vid)

Ελληνικό χρώμα είχε η υποδοχή του προέδρου της Νότιας Κορέας από τον βασιλία Κάρολο καθώς ο Βρετανός γαλαζοαίματος επέλεξε να φορέσει γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες, υπενθυμίζοντας τις ελληνικές του ρίζες

Να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κάρολος, έχει επιλέξει και άλλες φορές να φορέσει την ίδια γράβατα προκειμένου να τιμήσει την καταγωγή του.

Πριν την υποδοχή του Γιόν Σουκ Γιεόλ ο Βρετανός μονάρχης είχε φορέσει την ίδια γραβάτα στο ταξίδι του στην Κένυα στα τέλη Οκτωβρίου.

Δείτε το βίντεο:
 

Η ελληνική καταγωγή του Κάρολου

Ο Κάρολος Γ’ (Charles III) γεννημένος στο Λονδίνο στις 14 Νοεμβρίου 1948 είναι βασιλιάς πλέον του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, γνωστής σήμερα ως Κοινοπολιτείας των Εθνών και ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος ,Δούκας του Εδιμβούργου και μητέρα του η τότε ,Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου, μετέπειτα Βασίλισσα της Μ. Βρετανίας.

Ο πατέρας του Καρόλου Φίλιππος (1921-2021), γεννήθηκε στην Κέρκυρα με τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, τέταρτος γιος του Γεώργιου Α’ και αδελφός του Κωνσταντίνου Α’ και η Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Ο πρίγκιπας Ανδρέας στον οποίο αφιερώσαμε ένα ξεχωριστό άρθρο στις 29/01/2023, κατηγορήθηκε για απείθεια κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας λόγω της μετακίνησης της μονάδας του πίσω από το Α’ Σώμα Στρατού και παραπέμφθηκε σε δίκη. Με την παρέμβαση Βρετανών, Γάλλων, Ισπανών και άλλων απέφυγε την εκτέλεση και καταδικάστηκε «…παμψηφεί εις ισόβιον υπερορίαν (εξορία) και έκπτωσιν του βαθμού του».

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Calypso» παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα με τον Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Το 1947 ο Φίλιππος αρραβωνιάστηκε τη μακρινή ξαδέλφη του Ελισάβετ. Ο γάμος του ζευγαριού έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Ο Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από τη χώρα μας με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Πάντως ο ίδιος δεν φαίνεται να έτρεφε ιδιαίτερα συναισθήματα για την Ελλάδα. Δεν επισκέφθηκε ποτέ επίσημα τη χώρα μας, αν και οι Βρετανοί του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Phil the Greek». Ο ίδιος φέρεται να είπε: «Σίγουρα ποτέ δεν ένιωσα νοσταλγία για την Ελλάδα. Ένας παππούς που δολοφονήθηκε (εννοεί τον Γεώργιο Α’) και ένας πατέρας που καταδικάστηκε σε θάνατο δεν με κάνει αγαπητό στους δράστες (perpetrators είναι η λέξη που χρησιμοποίησε)».