Βιταμίνες: Ποιες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί
Είτε παίρνετε καθημερινά κάποια πολυβιταμίνη είτε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις βιταμινών και τι μπορεί να προκαλέσουν.
Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και τις προτεινόμενες οδηγίες λήψης κάθε συμπληρώματος βιταμινών που λαμβάνετε, συμβουλεύει η Jenna Litt, RD, CDN, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Northwell Health Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Για παράδειγμα, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνονται μαζί με το φαγητό, μερικά μπορεί να χορηγούνται καθημερινά, πολλές φορές την ημέρα ή ακόμα και την εβδομάδα», λέει. «Εάν δεν είστε σίγουροι για τη δόση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας», διευκρινίζει η ίδια.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί. Παρακάτω θα βρείτε τα συμπληρώματα που δεν πάνε μαζί ή δεν συνδυάζονται με το φαγητό.
Μαγνήσιο και ασβέστιο
Αν και αυτά τα δύο συνεργάζονται, πρέπει να είναι σε ισορροπία για να είναι αποτελεσματικά. Ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, εμποδίζοντας την απορρόφηση του μαγνησίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο πάνω από 2:1 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών, φλεγμονωδών και καρδιαγγειακών διαταραχών.
Σίδηρος και πράσινο τσάι
Δεν είναι καλή ιδέα να παίρνετε το συμπλήρωμα σιδήρου σας (ή να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο) ταυτόχρονα με το πράσινο τσάι. Αυτό συμβαίνει επειδή το κύριο συστατικό του πράσινου τσαγιού, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), συνδέεται με τον σίδηρο και μειώνει την απορρόφησή του. Μια μελέτη του 2016 συνέδεσε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού με την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας. Ωστόσο, το πράσινο τσάι έχει οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό μη διστάσετε να το καταναλώσετε απλώς κάντε το με μέτρο και περιμένετε δύο ώρες μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου.
Βιταμίνη C και Β12
Δεν συνιστάται η λήψη βιταμίνης C και βιταμίνης Β-12 ταυτόχρονα, λέει η Litt. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της βιταμίνης Β-12 που απορροφάται και μεταβολίζεται από το σώμα. Φροντίστε να λαμβάνετε βιταμίνη C τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη βιταμίνη B-12. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε μια ανεπάρκεια σε Β-12.
Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Ορισμένοι συνδυασμοί πρέπει να αποφεύγονται, ακόμα κι αν δεν είναι εγγενώς προβληματικοί. Για παράδειγμα, αν και είναι ασφαλές να παίρνετε βιταμίνη D με βιταμίνη Β12, δεν συνιστάται, λέει ο Virgilio Sanchez, MD, πιστοποιημένος οικογενειακός ιατρός στο Conviva Care Center στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που απορροφάται καλύτερα με το φαγητό, ενώ η Β-12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Το ίδιο ισχύει για τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη D — πρέπει να λαμβάνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Ομοίως, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες δεν αποθηκεύονται στο σώμα, όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β – συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης (Β1), της ριβοφλαβίνης (Β2), της νιασίνης (Β3), του παντοθενικού οξέος (Β5), της πυριδοξίνης (Β6), της βιοτίνης (Β7), του φολικού οξέος (Β2) απαιτούν νερό με τη λήψη τους. Γι΄αυτό είναι καλύτερο να τις παίρνετε χωρίς φαγητό, αλλά απλώς με ένα ποτήρι νερό.
πηγή: healthstat.gr