Βουλή live: Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών – Ένταση και ένσταση αντισυνταγματικότητας
Με την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μη αποδεχόμενος το κείμενο στα αγγλικά το οποίο κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
“Είναι απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση, για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα. Έτσι όπως είναι η διατύπωση η ΦΥΡΟΜ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο “Μακεδονία και Μακεδόνας” και απλώς να επισημαίνεται ότι αφορούν στη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο και το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση” είπε ο κ. Δένδιας.
Ανάλογο αίτημα υπέβαλε και ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητώντας παράλληλα σειρά εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ για τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.
Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη διατήρηση αναφορών σε Μακεδονία και μακεδονικό λαό ακόμα.
“Ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε χθες αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας , υπέρ του “Ουράνιου Τόξου”. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες θα έχουν δικαίωμα να το κάνουν και επισήμως” είπε ο κ. Καμμένος.
Για σπέρματα αλυτρωτισμού τα οποία αφορούν σε εθνότητα και γλώσσα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και κατασκευάζονται ανύπαρκτες μειονότητες για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους όξυνσης για να προκαλέσουν θέματα στα Βαλκάνια τα οποία είναι μπαρουταποθήκη.
Το σχέδιο νόμου “Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με ψηφοφορία έπειτα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών