Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ. Οι πρώτες αντιδράσεις
Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Δ. Κολoκούρης.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».
Με το ίδιο έγγραφο καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους. Αυτοί που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πολλά εμβόλια για σειρά ασθενιών είναι υποχρεωτικά για όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.
«Δεν είμαστε αντίθετοι με τον εμβολιασμό»
Για το θέμα μίλησαν στο Mega οι κ.κ. Νικόλαος Κατσίκης, γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών, Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στον εμβολιασμό. Εγώ είμαι εμβολιασμένος. Φοβόμαστε, όμως, ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στις άλλες υπηρεσίες. Τώρα έχει γίνει υποχρεωτικό για τις ΕΜΑΚ. Από ποιους θα αντικατασταθούν οι εκπαιδευμένοι συνάδελφοι αν δεν εμβολιαστούν; Οι περισσότεροι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί έχουμε εμβολιαστεί. Μπορεί να συσταθεί μια ομάδα για συμβάντα στο εξωτερικό, ώστε να είναι εμβολιασμένοι οι συνάδελφοι που θα συμμετέχουν σε αυτήν αν χρειαστεί να μεταβούν για κάποιο περιστατικό», τόνισε ο κ. Κατσίκης.
«Περιμέναμε αυτή την απόφαση για τους γιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμή. Οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα αντίκειται στο Σύνταγμα κατά την άποψή μου. Ίσως για αυτό οι αρνητές δεν μπορούν να απολυθούν. Έχει γίνει λόγος για προσωρινή απομάκρυνση από το πόστο τους και μετακίνηση σε άλλο πόστο, με υπόσχεση για μετακίνηση στην αρχική τους θέση όταν τελειώσει το θέμα με την πανδημία. Ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα της πιθανής ανάγκης να μεταβούν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό. Συνεπώς οι ειδικές αυτές ομάδες θα έλεγα πως είναι εφάμιλλες ομάδας εξειδικευμένων χειρουργών, άρα δεν μπορεί να μην είναι προφυλαγμένοι πλήρως», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μαρακάκης.
«Στην αρχή υπήρχαν πολλοί αρνητές. Στην πορεία αρχίσαμε όλοι και εμβολιαζόμαστε. Δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα, ούτε στην ΕΜΑΚ ούτε πουθενά στην πυροσβεστική», ανέφερε ο κ. Κατσίκης.
«Για τους αστυνομικούς μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια τέτοια διαταγή. Πέρα από το νομικό κομμάτι υπάρχει και το πραγματικό. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θεωρώ ότι ήταν λάθος επικοινωνιακό αυτό που έγινε με την ΕΜΑΚ. Στην ΕΜΑΚ υπηρετούν γύρω στα 400 άτομα. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί. Καλό θα ήταν να ενημερώσουν αυτούς τους ανθρώπους για τα οφέλη του εμβολιασμού. Έχει γίνει τόσος ντόρος με τα εμβόλια, που ο κόσμος είναι λογικό να ανησυχεί. Έπρεπε να ξεκινήσουμε από αλλού, πριν φτάσουμε σε τέτοια απόφαση. Είμαι υπέρ των εμβολιασμών. Αλλά ας μην περνάμε και στο άλλο άκρο. Πρώτα να επικοινωνήσουμε το θέμα των εμβολίων», είπε ο κ. Καλλιακμάνης.
«Γενική υποχρεωτικότητα δε θα μπορούσε να υπάρξει. Μιλάμε για ομάδα που μπορεί να κληθεί να μεταβεί στο εξωτερικό και κάτω από ειδικές συνθήκες. Μιλάμε λοιπόν για συγκεκριμένη ομάδα, και για ένα μέτρο που θα υιοθετηθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Του χρόνου δε θα μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρακάκης.
madata.gr