Υπογράφει τα πάντα, ναρκοθετεί το μέλλον
01/07/18 • 08:07 | UPD 01/07/18 • 08:34
Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Τσίπρας, οι δανειστές έπρεπε να τον είχαν κατασκευάσει. Ο επαναστάτης αριστερός που θα άλλαζε την Ευρώπη κατέληξε να γίνει ο πιο πιστός και πρόθυμος συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ «GO BACK, μαντάμ Μέρκελ» μετατράπηκε σε «ό,τι πείτε, κυρία Μέρκελ». Στο Σκοπιανό, στην οικονομία, στο μεταναστευτικό. Για αυτό και ήταν μεγάλη κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που ο Τσίπρας συμφωνούσε να παραλάβει η Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες από τη Γερμανία, να δηλώσει από το Βερολίνο ότι η χώρα μας δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους μετανάστες και ότι πρέπει να αρχίσει η διαδικασία προώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους. Κόντρα στα «θέλω» της Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε τις εθνικές μας προτεραιότητες.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις υπογραφές του. Η ενδοτικότητά του είναι εξηγήσιμη. Συμφωνεί τα πάντα με τον ξένο παράγοντα για δύο βασικούς λόγους:
- Ο πρώτος είναι ότι γνωρίζει πως οι υπογραφές τον κρατούν στην εξουσία. Δέχθηκε το Υπερταμείο το 2016, συμφώνησε τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2017, νομοθέτησε την ενεχυρίαση της κρατικής περιουσίας για 25 δισ. πριν από λίγες εβδομάδες. Υπογράφει τα κείμενα και οι δανειστές έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τις συνέπειες των υπογραφών του θα τις υποστεί η επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να ναρκοθετεί το τοπίο στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα δυσχεραίνοντας τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ. Στο Μαξίμου μπορεί να είναι ζαλισμένοι από την εξουσία αλλά ξέρουν ότι θα χάσουν πανηγυρικά από τη Νέα Δημοκρατία. Για αυτό προετοιμάζουν από τώρα την επόμενη γραμμή άμυνας που είναι το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Ορισμένοι μάλιστα πονηροί στην αυλή του Τσίπρα υποστηρίζουν ότι θα μετατεθεί για λίγους μήνες η εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων και έτσι θα έχουμε τα ακόλουθα δεδομένα: Εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, με προοπτική να ξαναστηθούν κάλπες στο τέλος του ίδιου χρόνου λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει δεσμεύσεις σε όλα τα μέτωπα. Θα πρέπει η οικονομία να παρουσιάσει πλεόνασμα άνω του 3,5% όταν θα τίθεται σε ισχύ το υφεσιακό μέτρο της μείωσης των συντάξεων κατά 18%. Θα έχει ενταθεί η επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία με βάση τη διμερή συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ενώ θα σκάσει και η «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα.
ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ πολλές, αλλά πάντα υπάρχει διέξοδος. Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μείνει ανυπόγραφη, το μίγμα οικονομικής πολιτικής μπορεί να αλλάξει με μειώσεις φόρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, ενώ στο μεταναστευτικό χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε επιτέλους να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τη Μέρκελ.
ΤΟ ΜΟΝΟ σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει μπροστά του όχι απλώς καμένη γη, όπως συνηθίζεται να λέει κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά επιπλέον τις υπογραφές του Τσίπρα, που δεσμεύουν τη χώρα και περιορίζουν το βαθμό ελευθερίας των επόμενων κυβερνήσεων.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Πηγή: kritipress.gr